Hidrofoarele sunt niste mecanisme de o importanta vitala pentru presiunea apei intr-o casa. Aceste dispozitive sunt alcatuite dintr-un vas si o pompa care produce destul de mult zgomot, astfel ca este bine sa amplasati hidroforul in asa numita camera tehnica a casei. hidroforul nu functioneaza tot timpul, pentru ca acest mecanism a fost gandit pentru a porni doar atunci cand presiunea din circuitele cu instalatii scade sub o valoare presetata de proprietar. In momentul in care hidroforul porneste, pompa va introduce apa, din vasul tampon, in instalatie, pana la un nivel maxim al presiunii, nivel care este tot presetabil la vointa utilizatorului.
De exemplu, puteti seta hidroforul sa porneasca la 2.5 atmosfere si la 3.5 atmosfere sa se opreasca. Aceasta proba o puteti face utilizand in mod simultan mai multe bai, dar fara ca presiunea sa scada. Presiunea este mai mult decat suficienta pentru aspersoare. Asta deoarece un aspersor are nevoie sa functioneze cu 1.5 atmosfere, iar ele functioneaza cate doua.
Daca nu sunteti sigur ca hidroforul dvs. functioneaza correct, nu este cazul sa intrati in panica. Va puteti da seama daca acesta functioneaza corect pur si simplu dupa numarul de porniri si opriri al pompei. O data pornita, pompa trebuie sa functioneze un timp indelung. Bineanteles, mai sunt si situatii cand pompa trebuie sa functioneze pentru un timp mai scurt, dupa care se opreste, porneste din nou, se opreste apoi inca o data sau chiar porneste si se opreste de cateva ori bune pe secunda. Desi acesta nu este un lucru bun, in nici un caz nu inseamna ca hidroforul s-a stricat. Asta din cauza ca in vasul hidroforului se afla o perna de aer care poate pierde din presiune si astfel nu mai poate semnaliza in mod corect pompa. La o astfel de problema exista si o rezolvare. hidroforul nu poate functiona in mod corect daca nu reface presiunea in perna de aer, acesta este principiul si cheia mentenantei. Dvs. veti proceda in felul urmator, veti scoate hidroforul din priza, veti inchide robinetul de la vasul tampon pe intrare si veti da drumul la apa in casa, pentru a goli instalatia. Retineti ca in aceste momente ceasul de presiune va indica cifra 0. Apoi veti inchide circuitul de la pompa spre casa. Vasul are in lateral un mic capacel in spatele caruia se afla un ventil. Acum aveti nevoie urgenta de o pompa de umflat roti sau de un compresor, si cu ajutorul lor veti aduce presiunea undeva in jurul valorii de 1.6 atmosfere. Apoi veti pune iar hidroforul in priza si in mod normal totul va functiona impecabil de acum inainte.
Dupa cum vedeti, nu e foarte complicat, desi multa lume se sperie atunci cand vorbim despre probleme tehnice intampinate de hidrofoare. Factorul cheie in buna functionare a unui hidrofor este numarul de porniri si opriri al pompei. Un alt component important este presostatul, care mai poate pierde presiune sau I se mai pot sparge membrane. Vorbim aici de presostatul clasic, fireste. Pe piata au aparut insa si presostate electronice, care se potrivesc pe structura unui manometru si au optocuplori cu fanta. Trebuie sa aveti grija atunci cand cumparati un hidrofor, sa verificati si firma care comercializeaza astfel de produse pentru ca odata ce ati dat banii sa aveti acea liniste sufleteasca a lucrului bine facut, pentru o perioada cat mai lunga.
hidrofor, pompa submersibila
No comments:
Post a Comment